VREI SA CONSTRUIESTI? UITE PASII NECESARI AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE (DTAC)

VREI SA CONSTRUIESTI? UITE PASII NECESARI AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE (DTAC)

Salutare prieteni ai DIZEN-ului!

De foarte multe ori am primit intrebarea din partea multor clienti

“ Vreau sa construiesc o casa. Ce acte am nevoie?”

Mai jos am sa va las pasii cu ceea ce este nevoie sa faceti pentru obtinea autorizatiei de construire.

  1. Impreuna cu arhitectul se stabileste tema de proiectare. Aceasta reprezinta in traducere reprezinta ceea ce clientul isi doreste sau viseaza, transpus pe o foaie de hartie ca si idei, caietul de sarcini pentru arhitect ( acesta include toate detaliile referitoare la design-ul propus, materiale propuse, detalii gandite legate de constructie).
  2. Conceptul pentru proiect ( acesta reprezinta un 3d schematic cu toata constructia propusa)
  3.  Ridicarea topo pentru teren ( planul topografic, obtinut de la topometrist ce include dimensinile terenului atat pe orizontala cat si pe verticala – curbe de nivel in cazul in care terenul este in panta).
  4.  Planul cadastral ( planul cu ridicarea topo stampilat de Oficiul de cadastru si Publicitata Imobiliara – OCPI)
  5. Plan de incadrare in zona – obligatoriu in documentatia DTAC, obtinut tot de la OCPI
  6. Studiul geotehnic al terenului ( se va verifica tipul de teren pe care se doreste ridicarea constructiei, tipul de sol, care ne va ajuta la stabilirea adancimii de fundare).
  7. Certificatul de urbanism ( CU ) – documentatia tehnica.
  8. Depunerea documentatiei pentru obtinerea CU.
  9. Obtinerea avizelor si acordurilor solicitate de Primarie pe baza CU ( aviz de la energia electrica, aviz de la apa-canal, aviz de la salubritate ). Ulterior toate acestea se vor depune.
  10. Contract cu firma de salubritate locala ( se va incheia contract, pe baza caruia se poate considera faptul ca s-a obtinul avizul solicitat prin CU )
  11. Dosar DTAC ( documentaia tehnica pentru obtinerea Autorizatie de Construire).  Faza DTAC, reprezinta etapa de start a procesului de proiectare a constructiei dorite. Il putem numi un proiect mai minimal / restrans / cu un grad redus de detaliere, solicitat de catre Primarie. De precizat fatul ca DTAC -ul nu este proiectul final. Este doar faza de inceput, deoarece DTAC -ul este un extras din proiectul tehnic de executie ( PT + DE). PT -ul reprezinta proiectul tehnic, iar DE reprezinta detalii de executie. PT + DE reprezinta etapele finale al proiectului, care recomand sa se realizeze intr-un proiect de arhitectura, deoarece asa aveti acces la toate detaliile. DTAC -ul nu contine deloc planse cu detaliile executiei, planurile de rezistenta pentru suprastructura constructiei, include doar fundatiile. Suprastructura fundatiei inseamna tot ce este peste cotat +/- 0.00 ( cota de de calcare la parter, adica unde pasim in casa.
  12. Verificare tehnica a proiectului DTAC ( conform M.L.P.L.T.L.- Ministerul Lucrarilor Publice Transporturilor si Locuintei). Verificare ca si exemplu: structura de rezistenta a fundatiilor etc.
  13. Inscriere proiect in baza de date SIOAR a Ordinului Arhitectilor din Romania ( OAR ) si plata dovezii de luare in evidenta aproiectului in valoare de 50 Lei.
  14. Devizul estimativ ( costul de investitie a constructiei ).Necesar pentru plata taxei de obtinere AC ( Autorizatia de Construire ), taxa ISC ( Inspectia de Stat in Constructii)
  15. Plata taxei de obtinere AC (Autorizatia de Construire )
  16. Extrasul CF ( Cartea Funciara)
  17. Copie legalizata dupa actul de proprietate ( aici discutam de Contract de Vanzare-Cumpare, Titlu prorietate, Mostenire , etc).
  18.  Depunere documentatie pentru obtinere AC . Aceasta cuprinde: DTAC + CU + avize + Deviz estimativ + Studiul Geotehnic + dovada OAR + CF + Act de identitate + Dovada plata taxa AC, etc.

V-am prezentat foarte pe scurt care sunt pasii de obtinere a Autorizatiei de Costructiei.

Bineinteles toate aceste etape dureaza ( se poate ajunge pana la cateva luni bune ), astfel va rog sa aveti rabdare.

Ulterior va trebui cu forte proaspete sa pregatiti pentru pasii de incepere a executiei ( constuctia cladiririi efective).

 

Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!

design fatade