VREI SA CONSTRUIESTI? UITE PASII NECESARI AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE (DTAC)
Salutare prieteni ai DIZEN-ului!
De foarte multe ori am primit intrebarea din partea multor clienti
“ Vreau sa construiesc o casa. Ce acte am nevoie?”
Mai jos am sa va las pasii cu ceea ce este nevoie sa faceti pentru obtinea autorizatiei de construire.
- Impreuna cu arhitectul se stabileste tema de proiectare. Aceasta reprezinta in traducere reprezinta ceea ce clientul isi doreste sau viseaza, transpus pe o foaie de hartie ca si idei, caietul de sarcini pentru arhitect ( acesta include toate detaliile referitoare la design-ul propus, materiale propuse, detalii gandite legate de constructie).
- Conceptul pentru proiect ( acesta reprezinta un 3d schematic cu toata constructia propusa)
- Ridicarea topo pentru teren ( planul topografic, obtinut de la topometrist ce include dimensinile terenului atat pe orizontala cat si pe verticala – curbe de nivel in cazul in care terenul este in panta).
- Planul cadastral ( planul cu ridicarea topo stampilat de Oficiul de cadastru si Publicitata Imobiliara – OCPI)
- Plan de incadrare in zona – obligatoriu in documentatia DTAC, obtinut tot de la OCPI
- Studiul geotehnic al terenului ( se va verifica tipul de teren pe care se doreste ridicarea constructiei, tipul de sol, care ne va ajuta la stabilirea adancimii de fundare).
- Certificatul de urbanism ( CU ) – documentatia tehnica.
- Depunerea documentatiei pentru obtinerea CU.
- Obtinerea avizelor si acordurilor solicitate de Primarie pe baza CU ( aviz de la energia electrica, aviz de la apa-canal, aviz de la salubritate ). Ulterior toate acestea se vor depune.
- Contract cu firma de salubritate locala ( se va incheia contract, pe baza caruia se poate considera faptul ca s-a obtinul avizul solicitat prin CU )
- Dosar DTAC ( documentaia tehnica pentru obtinerea Autorizatie de Construire). Faza DTAC, reprezinta etapa de start a procesului de proiectare a constructiei dorite. Il putem numi un proiect mai minimal / restrans / cu un grad redus de detaliere, solicitat de catre Primarie. De precizat fatul ca DTAC -ul nu este proiectul final. Este doar faza de inceput, deoarece DTAC -ul este un extras din proiectul tehnic de executie ( PT + DE). PT -ul reprezinta proiectul tehnic, iar DE reprezinta detalii de executie. PT + DE reprezinta etapele finale al proiectului, care recomand sa se realizeze intr-un proiect de arhitectura, deoarece asa aveti acces la toate detaliile. DTAC -ul nu contine deloc planse cu detaliile executiei, planurile de rezistenta pentru suprastructura constructiei, include doar fundatiile. Suprastructura fundatiei inseamna tot ce este peste cotat +/- 0.00 ( cota de de calcare la parter, adica unde pasim in casa.
- Verificare tehnica a proiectului DTAC ( conform M.L.P.L.T.L.- Ministerul Lucrarilor Publice Transporturilor si Locuintei). Verificare ca si exemplu: structura de rezistenta a fundatiilor etc.
- Inscriere proiect in baza de date SIOAR a Ordinului Arhitectilor din Romania ( OAR ) si plata dovezii de luare in evidenta aproiectului in valoare de 50 Lei.
- Devizul estimativ ( costul de investitie a constructiei ).Necesar pentru plata taxei de obtinere AC ( Autorizatia de Construire ), taxa ISC ( Inspectia de Stat in Constructii)
- Plata taxei de obtinere AC (Autorizatia de Construire )
- Extrasul CF ( Cartea Funciara)
- Copie legalizata dupa actul de proprietate ( aici discutam de Contract de Vanzare-Cumpare, Titlu prorietate, Mostenire , etc).
- Depunere documentatie pentru obtinere AC . Aceasta cuprinde: DTAC + CU + avize + Deviz estimativ + Studiul Geotehnic + dovada OAR + CF + Act de identitate + Dovada plata taxa AC, etc.
V-am prezentat foarte pe scurt care sunt pasii de obtinere a Autorizatiei de Costructiei.
Bineinteles toate aceste etape dureaza ( se poate ajunge pana la cateva luni bune ), astfel va rog sa aveti rabdare.
Ulterior va trebui cu forte proaspete sa pregatiti pentru pasii de incepere a executiei ( constuctia cladiririi efective).