LUMINA ARTIFICIALA IN DESIGNUL DE INTERIOR
Salutare prieteni ai DIZEN-ului!
90% din clientii Dizen, specifica la prima intalnire “ as dori sa am mai multa lumina… imi dorec un spatiu luminos…se poate? “
Evident ca se poate aduce mai multa lumina in orice tip de spatiu interior. Este si normal ca atunci cand gandim un proiect de design interior sa luam toate aceste considerente in calcul sa propunem toate sursele de iluminat necesare spatiului interior, prin realizarea de planuri specifice: plan tavan iluminare ( specificarea circuitelor de lumini, amplasarea aparatajelor, pozitionarea exacte ale surselor si ale transformatoarelor), respectiv planul electric cu pozitiile prizelor. Aceste planuri sunt esentiale, ( NU AU VOIE SA LIPSEASCA) in proiectul de design interior. Insa daca te hotarasti sa iti faci singur amenjararea, fara ajutorul unui specialist in designul de interior sau al unui arhitect, este foarte important este sa cunosti elementele care stau la baza iluminatului functional si decorativ in design-ul de interior.
01. CUM PLANIFICI ILUMINATUL INTERIOR IN SPATIUL DORIT
02. CE TIP DE ILUMINAT ITI DORESTI ( GENERAL? PENTRU ACTIVITATI / LUCRU? AMBIENTAL? DE ACCENT?)
03. CE FEL DE SISTEM DE ILUMINAT ITI DORESTI? CLASIC? ECO-FRIENDY ( LED ), SMART LIGHTING ?
04. CULOAREA LUMINII IN DESIGN-UL DE INTERIOR
PLANIFICAREA ILUMINATULUI
Aceasta etapa se defineste prin trasarea scenariilor de lumina pe care le doresti. Este important sa iei in considerare ce tipuri de activittati vor avea loc in ale spatiu.
Cate surse de lumina doresti sa ai incapere? Care sunt zonele de interes? Unde doresti lumina mai puternica? Ce doresti sa scoti in evidenta printr-o sursa de lumina? De unde am sa le actionez? Ce tip de aparataj folosesc? Ce tip de doza am nevoie? Cate circuite de lumini? Doresc dimmer? Suporta corpul de iluminat dimmer? Etc. Este foarte util intr-un proiect de design interior sa incepem cu aceste intrebari. Stabilim pozitiile de unde vom actiona toate aceste surse, astfel incat sa ne fie cat mai comod si cat mai la indemana. In cateva cuvinte, la toate aceste intrebari va raspunde proiectul de design interior prin planurile specifice.
CE TIP DE LUMINA FOLOSIM IN DESIGN-UL DE INTERIOR?
LUMINA GENERALA
Acest tip de iluminat este cel mai des intalnit. L-am putea numi „clasicul corp de iluminat” amplasat de cele mai multe ori la intersectia diagonalelor camerei . Acesta are ca rol de a ilumina intreg spatiul, oferind vizibilitate in toata incaperea.
Iluminatul general este oferit de surse de lumina fie orientate in jos ( aplice, spoturi, becuri cu led) fie in sus ( acestea sunt lampadarele sau veiozele ).
LUMINA PENTRU ACTIVITATI / DE LUCRU
Este o lumina mai redusa, dar concentrata. In functie de ce actvitate desfasori ( pentru a scrie, a desena, a citi, a gati etc) pe acea zona se va concentra o lumina mai intensa, deoarece s-a demonstrat faptul ca lumina de lucru stimuleaza creierul si ajuta la concentrare.
LUMINA AMBIENTALA
Este lumina care creaza senzatia de confort si relaxare in spatiul privat ( la apartamente sau case) dar si in spatiile de cazare ( hoteluri, cabane , pensiuni).
Acest tip de iluminate ofera o atmosfera relaxanta, destinsa, ideala pentru o conversatie.
Putem folosi pentru acest tip de iluminat atata corpuri suspendate, dar si aplice sau spoturi de perete.
LUMINA DE ACCENT
Acest tip de iluminat il vom folosi cand dorim sa scoatem in evidenta un anumit obiect sau sa evidentiem anumite caracteristici arhitecturale / de detaliu intr-un spatiu interior (elemente din design-ul interior care merita scoase in evidenta).
Este cel mai des folosit tip de iluminat in designul de interior, atat pe partea rezistentiala ( apartamente sau case) dar si in spatiile comerciale ( magazine, restaurante, bistro, baruri etc).
Sursa de iluminat in designul de interior poate sa fie pozitionata atat pe verticala, cat si pe orizontala . Putem propune spotul pe perete, putem propune spot in pardoseala, putem propune spot in tavan, cu o directie anume a fluxului luminos care este foarte puternic.
Dupa ce am hotarat ce tip de iluminat in incapere dorim, este foarte important sa stabilim ce sistem de iluminat dorim? Ce tipuri de becuri folosim?
In design-ul de interior ideal este sa ne putem juca cu lumina cum dorim. Astfel putem sa oferim atmosfera care o dorim in functie de starea noastra. Insa trebuie sa stiti faptul ca nu toate corpurile de iluminat permit dimmare in cazul in care doriti acest lucru.
Daca doresti smart lighting , adica sa controlezi lumina de la distanta prin intermediul unei aplicatii, este necesar sa iei in calcul tipul de sistem dorit (prin hub / router? prin wifi? doresti comanda vocala? senzor de prezenta? Etc).
CULOAREA LUMINII IN DESIGN-UL DE INTERIOR
Lumina soarelui, lumina pe care toti o iubim si o dorim in jurul nostru, se incearca sa fie copitata si transpusa si in iluminatul artificial.
Temperatura de culoare o masuram in Kelvin ( K ). Valoarea acesteia ( fie mai ridicata, fie mai scazuta) este stabilita de cromatica ( culoarea ) obtinuta cand sursa de lumina radiaza un corp negru.
Temperatura ridicata = temperatura / lumina rece ( peste 6000 K )
Temperatura medie = temperatura / lumina neutra ( 4000 K )
Temperatura scazuta = temperatura / lumina calda ( 2700 – 3000 k)
Pe moment ( 2020 ) cateva exemple ar fi: banda led / becurile cu led / corpurile de iluminate integrate cu led , becurile GU 10, care sunt cele mai des folosite in iluminatul de interior. Oricare variante am alege sa integram in proiectul de design interior, putem sa selecta alternative pe cele trei tipuri de lumina: calda/ neutra / rece.
Atentie mare la tipul de lumina folosit in cadrul unui spatiu interior. Culoarea luminii poate sa deformeze radical cromatica interioara. Lumina este de mai multe tipuri:
- calda – transforma toate culoarile din incapere , iar acestea vor obtine o tenta mai galbui-portocalie.
- neutra – echilibreaza si mentine culorile mai naturale.
- rece – transforma toate culorile din incapere , iar acestea vor obtine o tenta mai verzui – albastrui – movului.
Intr-o amenajare interioara sau cand se realizeaza un proiect de design interior, lumina este foarte pretioasa si este bine sa o cunoastem cat mai in detaliu. Pe langa date si specificatii tehnice, un specialist va ajuta cu preturi, furnizori, propuneri, simulare 3D cu proiectia luminii, astfel clientului ii va fi mult mai usor sa isi poata da seama de ceea ce isi doreste.
Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!