MICROCIMENTUL IN PROIECTUL DE DESIGN INTERIOR

Salutare prieteni ai DIZEN-ului! Noul trend aduce in designul de interior tot mai multi clienti ce solicita utilizarea microcimentului in proiectul de design interior.

Sursele online ofera multe fotografii de inspiratie pentru spatiile interioare, cu este microciment, insa nu ofera si explicatii cu ce este acest material, cum se utilizeaza, unde se utilizeaza etc.

Ce este microcimentul?

Microcimentul este un material de constructie modern, inovator si versatil utilizat pentru a crea finisaje decorative pe diverse suprafete. Este compus în principal din ciment, nisip, si rasini polimerice. Mai este cunoscut si sub denumirea de “microciment decorativ” -“microbeton”.- “microsapa”- sau “microtopping”.

Cum folosim microcimentul in proiectul de design interior?

UTILIZAREA

Acest material este des intalnit pentru a crea finisaje decorative si rezistente pe o varietate de suprafete: pardoseli, pereti, blaturi de bucatarie, bai, scari, fronturi mobilier, scari, banci, scaune etc.

Microcimentul este cel mai recent trend in finisarea peretilor/peretilor / obiectelor/ supraftelor, datorita multiplelor sale avantaje tehnice si estetice.

  • Tehnic: este un material impermeabil si durabil, dar trebuie aplicat corect pentru a-si atinge proprietatile complete de impermeabilizare. Microcimentul se aplica in mai multe straturi, cu adaos de un etansant. 
  • Estetic: toate rosturile dispar. Nu mai avem rosturi ( cum este in cazul placilor ceramice / parchetului / placarilor de piatra). Atentie! pe suprafete foarte mari cu incalzire in pardoseala, este obligatoriu sa se pastreze rostul de dilatare. Dupa aplicare ofera un aspect continuu si fara rosturi. Material ideal pentru a crea un design minimalist / modern / industrial.

Utilizarea in renovarea unui bai la care doresti o schimbare: nu doresti haos si praf in casa. In cazul bailor deja placate cu diverse placi ceramice / piatra, nu este necesar sa se intervina cu operatiuni de spart sau demolat. Microcimentul se poate aplica peste finisajele deja existente, deoarce are o putere foarte buna de acoperire. Un aspect important de mentionat este sa se verifice planeitatea placilor existente, peste care se va aplica microcimentul. In cazul unor denivelari foarte mari, microcimentul nu le va acoperi.

Un alt avantaj este utilizarea pentru blaturile de bucatarie. In cazul in care se doreste un blat mai mare de 300-400 cm, microcimentul se va putea aplica si nu vor exista rosturi de imbinare. Inclusiv fronturile mobilierului se pot finisa in microciment, usile de tip filomuro etc pentru a obtine continutate la materiale.

GROSIMEA

Microcimentul este denumit astfel datorita grosimii sale reduse: de obicei grosimea acestuia este intre 2 și 5 mm, ceea ce il diferențiază de cimentul traditional, care este mult mai gros. Se aplica intr-un strat subțire, permitandu-i sa acopere suprafetele existente fara a adauga greutate sau grosime semnificativa.

In general, microcimenturile sunt aplicate la 0,8 – 1 mm per strat (aplicarea tipica va fi de 2- 3 straturi, dar unele produse/ cazuri pot necesita pana la 6 straturi) .

REZISTENTA

Microcimentul in proiectul de design interior se caracterizeaza prin: rezistenta la trafic intens, uzura, abraziune, apa si pete, ceea ce îl face potrivit pentru zone cu trafic intens sau pentru spatii umede. Faptul ca este un material impermeabil si etans creativitatea ajuta sa il folosesti in cele mai inedite concepte de design interior.

Daca am compara microcimentul cu alte materiale, acesta nu crapa ( decat daca nu este corect aplicat) si nu se decoloreaza. Este rezistent la trafic intens. Odata cu trecerea timpului, proprietatile microcimentului nu se pierd, chiar daca este expus la anumite lovituri, zgarieturi, lumina soarelui etc. Un avantaj al microcimentului este faptul ca la lovituri foarte puternice.  Un exemplu ar fi lovitura cu un ciocan, unde este evidenta deterioarea, vom putea face reparatii locale.

APLICAREA

Microcimentului intr-un proiect de design interior este recomandat sa fie realizata de o firma specializata cu experienta si cunostinte tehnice pentru a obține un finisaj de calitate. Acesta este adesea aplicat manual, in straturi ( layere ) succesive. Este un material ce necesita rabdare atat din partea executantului cat si din partea clientului. Dupa fiecare layer aplicat, este nevoie de timp pentru uscare perfecta. Abia ulterior se va putea trece la pasul de aplicare al unui alt layer.

In proiectele de design interior vom intalni microcimentul aplicat peste o varietate de materiale: gresie, lemn, plăci ceramice, gips-carton, terrazzo, placi OSB, placi de ciment, inclusiv beton, etc. Chiar daca se aplica intr-un strat subtire, sistemul este extrem de durabil, rezistent la abraziune si usor de intretinut.

Cum se aplica microcimentul in proiectul de design interior?

Aplicarea microcimentului necesita atentie la detalii, rabdare, pregatire corespunzătoare a suprafetei si cunoștințe tehnice adecvate.

Am mentionat rabdare: DA! Clientul in special trebuie sa fi pregatit pentru acest material deoarece nu se aplica de la o zi la alta. Finsarea cu microciment poate sa ajunga la 1-2 saptamani ( in functie de suprafata, materialul, textura folosita etc.)

Pe scurt procesului general de aplicare a microcimentului este urmatorul:

Materiale si instrumente necesare:

  • Alegerea microcimentului: In urma proiectului de design interior se alege nuanta / tipul de microciment propus in proiect. Acesta poate veni sub forma de praf pe care se amesteca cu rasini ( acestea vin formă de amestec gata preparat).Ce sunt rasinile? Rasinile polimerice sunt folosite pentru a amesteca cu microcimentul pentru a crea o pasta omogena și pentru a oferi aderenta.
  • Amorsarea suprafetei: Se aplică pentru a pregati suprafata de lucru si pentru a asigura o aderenta mai buna a microcimentului.
  • Instrumente de aplicare: Pentru aplicarea microcimentului este nevoie de palete, spatule, role si alte instrumente specifice. Este recomandat sa se foloseasca un echipament de protectie: manusi, ochelari de protectie si masti.

Procesul de aplicare a microcimentului in proiectul de design interior:

  • Pregătirea suprafetei: Suprafata pe care se aplica microcimentul trebuie sa fie curata, uscata si fara fisuri. Daca este necesar, se vor face reparatii la orice defecte si apoi se va aplica amorsa adecvata pentru aderenta.
  • Amestecarea microcimentului: Pentru microcimentul sub forma de praf, acesta se amesteca cu rasinile polimerice ( dupa instructiuni producator). In final se va  va obtine o pasata omogena.
  • Aplicarea primului strat: Se aplica primul strat / layer subtire de microciment folosind o spatula sau o paleta de otel. Aplicarea se incepe dintr-un colt al spatiului si se merge spre directia dorita, pana la uniformizarea si netezirea supraferei.
  • Uscarea primului strat: Dupa aplicarea primului strat / layer si se lasa sa se usuce ( conform instructiuni producator). Acest pas poate dura de la cateva cateva ore , pana a doua zi. Factorii de uscare pot sa difere in functie de spatiu, ventilarea acestuia, umiditate etc.
  • Aplicarea celui de-al doilea strat: Se aplica al doilea strat / layer subtire de microciment peste primul strat uscat, pana la uniformizarea si netezirea supraferei.

Observatii!!! De la caz la caz microcimentul poate ajunge pana la 6 straturi.

  • Finisarea si sigilarea: Dupa ce ultimul strat s-a uscat perfect, se aplica un strat de sigilare ( de protecție pentru a proteja finisajul ) . Acest sigilant de protectie dupa caz poate sa ofere aspect lucios sau mat la suprafata cu microciment.
  • Curatarea si intretinerea: Dupa ce microcimentul s-a uscat complet si a fost sigilat, acesta se curata in mod regulat cu produse de curatare adecvate. In acest mod se va mentine aspectul si durabilitatea in timp.

Microcimentul in proiectul de design interior

Este foarte important de mentionat: aplicarea microcimentului este o operațiune care necesita experienta. Rezultatul final depinde de pregatirea adecvata a suprafetei, amestecul corect al materialelor si tehnicile de aplicare. In toate proiectele de design interior mai mai mic / mari sau mai complexe, este întotdeauna recomandata colaborarea cu un profesionist specializat in aplicarea microcimentului.

 

Tu te-ai sa folosesti microciment in proiectul tau de design interior?

Iti doresti un proiect creativ cu un designer de interior Cluj?

In proiectele Dizen Studio se regaseste minimalimul deoarece suntem pasionati de minimalism.

Tu ce stil preferi? Minimalism? Insemna ca esti Dizen!

Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!