ETAPELE UNUI PROIECT DE DESIGN INTERIOR ( CU EXPLICATII ETAPIZATE)

ETAPELE UNUI PROIECT DE DESIGN INTERIOR

Iti place design-ul de interior? Ai instagram? Ai Pinterest?

Cu siguranta macar o singura data ai gasit o imagine cu un interior la care sa spui : “ WOOOOW! Mi-as dori si eu asa design!”

Este frumoasa poza? Iti place, nu?

Tot ce este frumos in jurul nostru si ne ofera senzatia de WOOOOW.  Frumosul presupune MULTA munca, implicare maxima, creativitate la superlativ, rabdare inmultita cu 100 . Pe langa aceste aspecte trebuie sa adaugam calitate ce este generata proportional cu investitia. Corect?

Proiectul de design interior nu se realizeaza nici conceptual, dar nici nu se va executa de pe azi pe maine.

La fel ca in alte domenii de activitate, este nevoie sa programam totul, astfel incat sa avem o linie pe care sa o urmam. Cu ajutorul acestului ghidaj, chiar daca pe parcurs se mai intampina obstacole, ceea ce este firesc, ne ofera un rezultatul final mult dorit. In traducere si mai libera: linia respectiva este definita de parcurgerea unor etape.

Mai jos sunt prezentate toate etapele unui proiect de design interior.

Va rog sa acordati atentie si multa rabdare la toate etapele.  Mai jos  in mod detaliat este explicat ceea ce Dizen Studio ofera in proiectele sale si ceea ce implica un proiect de design interior. Cantitatea de informatie este mare, deoarece arhitectul sau designer-ul va oferi informatii pentru executie tuturor echipelor ce vor intra in spatiul destinat amenjarii.

ETAPA 01 – Releveul si pozele din santier / spatiu :

Se va face releveul si pozele din spatiu / santier. Vom lua toate cotele necesare pentru a putea lucra asupra noului proiect. Se vor face poze și video. Important! Aceste cote nu sunt finale pentru mobilierul realizat la comanda, furnizorul în cauza este obligat sa vina să masoare inca o dată spatiul (in zonele unde este necesar) pentru a evita greselile de executie. Dupa caz se vor masura si cotele prizelor / intrerupatoarelor existente.

ETAPA 02 – Conceptul de design

MOODBOARD-RI

In unele cazuri este nevoie sa se realizeze moodboard-uri de prezentare, in care sa includem mobilierul, accesoriile sau corpurile de iluminat. Aceasta etapa ne poate ajuta la estimarea aproximativa a bugetului proiectului, In acest fel o sa ne asiguram ca ceea ce propunem va corespunde sumei totale de care dispuneti dumneavoastra.

MOBILAREA IN PLAN / SCHITE 3D

Vom veni cu propuneri de mobilare in plan sau in 3D ( dupa caz) pentru a ne asigura ca piesele de mobilier vor încapea, iar intregul spatiu este ergonomic si usor de accesat.

ETAPA 03 – Proiectul 3D

Aceasta este etapa în care vom realiza proiectul 3D pentru a va oferi posibilitatea sa vizualizati viitorul spatiu cu modalitatea de mobilare si eventuale idei de decor. Prezentarea proiectul 3D se face la alegerea clientului : sub forma basic 3D sau randari. Aceasta etapa implica solutia completa a amenajarii de interior, etapa ce la final asigura urmatoarele:

  •  constructie completa a interiorului destinat spre amenajare in 3D ( pereti, compartimentari).
  • proiect mobilier complet, pe fiecare incapere – mobilierul pe comanda.
  • stabilirea exacta a tipurilor de tamplarii de interior ( usi) . Ideal sa se aleaga tipul de usi deoarece fiecare producator are standarde diferite pentru goluri – informatie importanta la compartimentarea finala. pentru echipele de executie, deoarece compartimentare este primul pas care se face intr-un spatiu.
  • stabilirea exact a tipurilor de compartimentari de sticla / pozitia acestora inincaperi ( exemplu: unde se vor monta usi de sticla / pereti de sticla in bai, etc).
  • placarea completa a bailor cu tipul de gresie / faianta ales pentru proiect – pe tip de dimensiune.  Pas important de stabilit si respectat): placile propuse ulterior vor oferi liniaritatea, aliniamentele si simetria corecta, modalitatea de placare a peretilor si rezervolui wc in proiect. Ex. Care va fi dimensiunea rezervorului? Cum pozitionam axul vasului de wc?
  • proiect complet de design in 3D cu solutia de mobilare si luminare la baie.
  • propunere finisaje ( parchet, gresie/faianta, tapet, culori mobilier pal sau mdf, propunere tipuri de lampi.
  • masti din gipscarton ( coborare de tavane, mascare tevi existente( unde este cazul), ingropare spoturi, traseu A.C. sau clima).
  • lampilor in proiectul 3D ( ulterior acestea se vor transpune in proiectul tehnic).
  • prize si intrerupatoare in proiectul 3D ( ulterior acestea se vor transpune in proiectul tehnic).
  • pozitionarea radioarelor de baie cu dimensiunea aleasa din catalog in proiectul 3D ( ulterior acestea se vor transpune in proiectul tehnic).
  • pozitii obiectelor sanitare si a bateriilor in proiectul 3D ( ulterior acestea se vor transpune in proiectul tehnic).
  • schema functionala bucatarie.
  • tipul de perdele ales pe sina sau galerie.  Pas important pentru a sti daca se vor face masti din gipscarton pentru ascunderea sinelor; aceste masti ulterior vor influenta pozitionarea lampilor pe tavan.
  • stabilirea exacta a tipului de mobilier ready made. ex. Dimensiuni de pat, masa, birou, mobilier lavoar, dupa caz noptiere. Acestea vor fi de ajutor pentru schema electrica si pozitionarea cat mai exacta a prizelor si intrerupatoarelor. Etapa nu impune modelul final al produsului ( ca si design) insa este obligatoriu de stabilit dimensiunile si aspectele ce vor influenta proiectul tehnic, ulterior.

ETAPA 04 – Proiectul tehnic

Toate aceste etape sunt obligatorii de parcurs intr-un proiect de design interior.

Stabilirea cat mai exacta a detaliilor 3D va ajuta mai tarziu in etapa de executie, respectiv, va ajuta fiecare echipa ce va interveni pentru implementarea proiectului.

Ulterior acceptului pentru solutia 3D a proiectului de design interior din partea clientului, se va incepe procesul de realizare a planselor tehnice. Altfel, se va ajunge la etape repetitive de modificari din partea echipelor de executie.

 Acestea difera de la un proiect la altul, în functie de complexitatea acestuia. Aceste amanunte ne permit să explicam fiecarui furnizor sau executant ce are de facut.

Mai jos este este detaliata lista completa de planse tehnice  si planuri:

– Releveul, intregului spatiu destinat amenajarii. Acesta se va face si în soft 2D.

– interventii si noua compartimentare (daca acestea se fac la spatiul existent studiat)

– mobilare spatiu 2D. Mobilier reprezentat la scara reala + accesorii (covoare, lampadare etc.)

– tavan cu reprezentarea surselor de lumina si a circuitelor propuse (corpuri de iluminat, spoturi incastrate sau benzile LED ) + pozitionarea intrerupatoarelor propuse 

– instalatie electrica cu pozitionarea prizelor 

-instalatie termica / sanitare

– tavan cu reprezentarea profilelor decorative: cornise, rozete, brauri, panouri etc. sau/si propuneri de finisaj special: vopsea decorativa, tapet, placare lemn etc.

– finisaje ( legenda de culori / finisaje propuse pe fiecare perete )

– Dupa caz se va desena planul cu dimensiunea zonelor destinate perdelelor si draperiilor 

– In functie de complexitatea proiectului se va face un plan cu toate specificatiile sau cate un plan separat pentru fiecare lucrare în parte. Se vor trece cotele si cantitătile de materiale, numarul corpurilor de iluminat sau legenda

– Plan pardoseala în care se va specifica finisajul pardoselei pentru fiecare camera in parte (daca acesta este diferita). Se vor trece cotele si cantitatile de materiale ( pardoseala si plinta necesara)

– Plan încalzire în pardoseala cu reprezentarea traseului instalatiei de apa, daca se va face implementa pentru proiectul respectiv. De preferat să fie externalizat catre firme specializate ce vor realiza si executia.

– Plan climatizare, daca se va implementa pentru proiectul respectiv ( aici se vor reprezenta pozitia grilelor de ventilatie pe tavan)

– Plan si desfașurarea pereților, a instalației sanitare cu poziționarea sursei de apa si canalizare.

– Desfasurata peretilor. Se va face pentru fiecare camera sau baie în parte, daca necesita o tratare mai speciala.

De exemplu, avem panouri decorative care trebuie montate într-o anumită ordine, un fototapet sau profile decorative.

– Stereotomia plăcilor ceramice (gresie, faianța) pentru bai, bucatarie sau alte zone unde se monteaza aceste materiale.

– Stereotomia parchetului, dacă se face un model mai complex (parchet intarsiat sau imbinarea intre placi ceramice si parchet etc.)

– Desene cu dimensiunile mobilierului. Se vor face pentru tot mobilierul care trebuie executat la comanda, pentru ca furnizorul să poata face oferta de preț.

ETAPA 05 – Executia / startul lucrarilor

Dupa finalizarea proiectului de design interior: Dizen Studio ofera tuturor clientilor asistenta si recomandari pentru furnizori si echipe de executie, Toate materialele alese , recomandate si propuse in proiect se vor regasi in mod realistic si fizic la furnizori.

Echipele de executie, vor primi intreg dosarul cu planse tehnice. Prin urmare acestia vor sti exact ceea ce au de facut ( incepand de la oferta realista , pana la executie).

ETAPA 06 – Asistenta de santier

Asistenta tehnica pe santier este o misiune suplimentara a arhitectului , stabilita contractual intre beneficiar si architect si/sau alti proiectanti de specialitate si este prevazuta fie prin contractul de proiectare de baza , fie prin alte acte aditionale la acesta.

Asistenta tehnica si urmarirea pe santier a lucrarilor este O COMPONENTA A ACTIVITATII DE PROIECTARE SI DE VERIFICARE .

Aceasta se contracteaza separate, la cererea clientului.  Are la baza verificarea curenta a calitatii executiei lucrarilor de construire si a modului de respectare a proiectului, gasirea unor solutii, etc. Se desfasoara pe baza unui program periodic ( zilnic, de doua ori pe saptamana, saptamanal, bilunar sau de cate ori este nevoie ). 

In functie de complexitatea santierului, serviciile de asistenta santier se pot contracta conform unui onorariu stabilit de comun acord cu beneficiarul, in functie de distanta si orele de lucru.

Asistenta de santier oferita ulterior, este etapa in care asiguram un proiect de design interior corect implementat.

Lucrarea de proiectare include 2-3 vizite pe santiere, la momentele cheie ale implementarii acesteia.