ETAPE RENOVARE : APARTAMENT

ETAPE RENOVARE : APARTAMENT

Care sunt etapele de renovare ale unui apartament? Dupa finalizarea unui proiect de design interior, clientii intreaba cat va dura renovarea?

Inainte de a da un raspuns la cat dureaza renovarea, cel mai important e sa stii pasii unei renovari si ce inseamna aceasta.

Ai achizitionat un apartament / casa la stadiu semifinsat si doresti sa incepi amenajarea. Sau locuiesti de multa vreme in acelasi apartament si spatiul necesita renovare?

Cunosti etapele de renovare ale unui apartament? Ce faci in aceasta situatie?

EVALUEAZA STAREA APARTAMENTULUI

In functie de spatiul pe care il ai de amenajat, este bine sa discuti cu un specialist inainte de a incepe o renovare.

Ce domenii implica acesti specialisti? Implica fiecare “felie” ( zona) ce tu doresti sa modifici sau sa imbunatatesti in renovarea ta.

Ca exemplu:

  • Finisaje infrastructura spatiului – peretilor. Un exemplu ar fi planeitatea acestora, retencuire, daca exista sau nu fisuri in pereti, modificari goluri usi, tavan gipscarton, masti din gipscarton, modificari de pardoseala, spart sau returnat sape, placari gresie / faianta etc. ( lista poate sa continue)
  • Instalatii parte sanitara. Modificari de pozitii ala bateriilor, doresti sa pozitionezi masina de spalat in alta incapere? Renunti sau sa montezi o cada? Modifici locul existent al rezervorului WC? Doresti rigola in baie, modificare pozitie sifon pardoseala ? etc. ( lista poate sa continue)
  • Instalatii partea termica. Vrei sa montezi o centrala termica de apartament? Vrei sa modifici pozitia existanta a centralei, schimbi calorifere? Doresti sa montezi incalzire in pardoseala ? etc. ( lista poate sa continue)
  • Instalatii partea electrica. Schimbat tablou electric, in functie de tipul de pereti ( beton, caramida, BCA) . Recomandat este sa te informezi cum se vor trasa noile trasee, ce doze doresti , etc. ( lista poate sa continue)
  • Tamplarii. Fie ca este vorba de ferestre sau usi ( interior / exterior) , trebuie tinut cont de golurile necesare.

Acest pas inseamna sa faci lista ( etapele de renovare ale apartamentului pentru fiecare echipa)  cu cu toate specialitatile ce vor interveni in lucrarile de renovare. Acestia, in cadrul unei discutii, vor putea face evaluare a complexitatea lucrarii si chiar sa iti ofere solutii la care tu nu te-ai gandit.

Prin urmare, o sa poti obtine in acest mod costuri estimative .


CERE CONSULTANTA LA O FIRMA DE DESIGN INTERIOR PENTRU A STABILI : ETAPELE  DE RENOVARE ALE APARTAMENTULUI

Aceasta consultanta implica cateva discutii cu o firma de design interior care te va ajuta sa iti faci un buget estimativ. Pe langa bugetul pentru partea de manopera, in cadrul discutiei se realizeaza o lista estimativa cu matrialele folosite.

Bugetul va fi categoric estimativ: fiecare firma in final isi stabileste preturile finale.

Insa ai posibilitatea sa stii de unde sa incepi calculele.

Acest lucru te scuteste de foarte multe drumuri pe la furnizori, consum de energie, timp, benzina.

In plus primesti recomandari si solutii de optimizare a lucrarilor in ceea ce priveste partea . Astfel, la final stii cum sa pornesti la drum.

iluminatul in designul de interior

STABILESTE BUGET

Renovarea sau amenajarea unui spatiu interior de la zero poate aduce costuri destul de ridicate.

Astfel in momentul in care ai decis sa faci acest pas, cel mai bine este sa faci o evaluare . Ulterior iti recomand sa faci o lista cu tot ceea ce doresti sa modifici /amenajezi. Fa un calcul de costuri si pregateste 15% in plus fata de bugetul stabilit. De foarte multe ori apar situatii surpriza pe care nimeni nu le poate anticipa.

Etapele de renovare ale unui apartament, te vor ajuta inclusiv sa poti  face calcul de buget si sa stii cum sa il imparti.

Click aici pentru a citi articol COSTURI RENOVARE APARTAMENT.


FA UN PROIECT DE DESIGN INTERIOR ( TE VA AJUTA LA ETAPIZAREA RENOVARII)

Acum ca stii deja cat doresti sa investesti, iti recomand sa faci un contract cu o firma de design interior . Ia in considerare experienta si vechimea pe piata ale acesteia.

Un proiect de design interior te va ajuta enorm de mult. In primul rand economisesti bani: nu faci 1 milion de drumuri, primesti un proiect pe gustul tau, planse de executie, recomandare furnizori si echipe executie. Click aici sa vezi ce inseamna un proiect de design interior. Pentru etapele unui proiect de design interior click aici.

Nu uita ca un designer de interior iti poate verifica santierul si modul in care evolueaza executia.

Dupa ce ai finalizat proiectul de design interior si iti place cum arata forma finala, vei putea obtine oferte de pret pentru tot ce iti doresti in amenajarea ta de interior.

Mai mult, proiectul de design interior va fi foarte clar explicat, iar echipele de executie vor stii ce au de facut. Astfel acel buget o sa stii cum sa il imparti.

PLANIFICA LUCRARILE

Ca sa poti detine controlul unei amenajari interioare este bine sa iti faci un calendar de lucrari. Acest calendar te va ajuta sa stii cum sa iti imparti bugetul , dar si cum sa programezi echipele de executie. Planificarea lucrarilor insamna etapizarea renovarii apartamentului.

Contacteaza cat mai din timp firme specializate in:

  • Instalatii sanitare si termice

  • instalatii electrice

  • finisaje interioare

  • usi de interior / tamplarii

  • fa comanda la materiale si echipamente cat mai din timp ( chiar daca va trebui sa le depozitezi )

  • mobillier

  • in functie de proiectul tau de design interior vei contacta evident si alte specialitati

 


Ti-am facut o scurta introducere, iar acum haide sa vedem care sunt etapele renovarii ale unui apartament:

1. ANUNTA VECINII 

Cand te hotarasti sa incepi o renovare / amenajare de interior, in semn de respect pentru vecini, anunta-i de intentiile tale.

Cel mai simplu este sa pui un anunt la bloc sau pe un grup de social media. Mentioneaza-le data la care doresti sa incepi lucrarea.

Este bine sa specifici faptul ca se vor face lucrari complete de renovare, deoarece asa vor stii la ce sa se astepte. Mentioneaza estimativ perioada de desfasurare a lucrarilor ( cel putin perioada care implica mult zgomot).

Vor aprecia mult acest gest si vor stii cum sa isi faca programul pentru a nu fi deranjati.

Respecta orele de liniste ale asociatiei de locatari.

2. PRINTUL PROIECTULUI DE DESIGN INTERIOR ESTE FOARTE IMPORTANT

Recomand la toti clientii, ca dupa finalizarea proiectului de design interior, la santier sa fie pregatit un dosar complet cu toate plansele.

Astfel toate specialitatile ce vor executa lucrari in apartament vor avea acces la informatiile despre proiect. Vor stii ce trebuie sa lucreze, sa respecte cote si la randul lor sa isi etapizeze lucrarea.

3. GOLESTE CAMERELE

In situatia in care locuiesti in apartament, incearca cat mai din timp sa golesti complet toate camerele.

Fie ca e mobila de care nu mai ai nevoie, fie ca ai piese de mobilier care doresti sa le pastrezi incearca sa le muti in alta locatie.

Orice echipa de executie are nevoie de spatiu. Nu uita ca si ei au multe echipamente de lucru. Astfel intr-o incapere goala isi vor putea termina lucrarea mult mai repede.

Personal nu recomand sa pastrezi mobilier in apartament. Exista posibilitatea de al infolia, dar daca schimbi pardoseala, acel mobilier tot va trebui mutat.

Daca apartamentul se afla in stadiul de semifinisat te poti bucura de faptul ca sari peste acest pas.

4. DEMONTEAZA ELEMENTE EXISTENTE ( ATENTIE! ELEMENTE LEGALE, CE NU IMPLICA APROBARI / AUTORIZATII DE DEMOLARE)

Daca ai calorifere in casa: am sa te rog sa le demontezi de pe perete.

Ideal este sa faci la fel si cu centrala termica. Acest pas nu este obligatoriu ( doar daca vrei ca zugraveala sa fie uniforma).

Debaraseaza tot de inseamna sanitare: demonteaza chiuveta bucatarie, lavoar baie, cada ( daca exista ), baterii. Se va pastra un robinet de apa functional ( unde doresti tu) si vasul WC .

La fel iti recomand sa faci si in cazul prizelor / corpurilor de iluminat existente. Pe fiecare camera se va pastra o priza functionala.

Daca apartamentul se afla in stadiul de semifinisat te poti bucura de faptul ca sari peste acest pas.

5. INFOLIAZA FERESTRELE

Dupa ce toate incaperile sunt goale, in toate acestea infolizaza cat mai bine ferestrele. Ideal sa le infoliezi asa incat sa ai ulterior posibilitatea de a le putea deschide.

In cazul in care pastrezi usa de acces in apartament sau usile interioare ( aceasta nu vor fi schimbate ) iti recomand sa le infoliezi si pe acestea.

6. DEMOLEAZA

Incepe cu baia: se va demola tot ce inseamna gresie si faianta existenta.

Daca inlocuiesti pardoseala in tot apartamentul: scoate complet pardoseala veche si plintele.

In momentul cand  demolezi pereti: nu uita sa ai toate actele rezolvate ( autorizatia de demolare).
La etapa de inlocuire a usilor interioare: demoleza usile existente si apoi configureaza golul de usa conform specificatii profucator.

 

7A. DEPOZITEAZA MOLOZUL

In cazul in care nu ai foarte mult moloz, iti recomand sa il depozitezi temporar in mijlocul unei camere. Deoarece dupa efectuarea modificarilor la instalatiile sanitare si electrice se va mai aduna. Abia ulterior vei putea debarasezi tot molozul din apartament.

 

7B. DEBARASEAZA MOLOZUL

Daca s-a adunat mult moloz, pasul 6A de a depozita molozul temporar se anuleaza.

Asigura-te ca tot molozul este adunat in saci ( ideal umpluti pe jumatate pentru a putea fi tranportati mai usor si sa nu ai nevoie de Batman ).

Cheama un container de la firma de salubritate locala, iar in momentul in care acestia vor veni asigura-te ca molozul ajunge in acel container.

Molozul nu se lasa aruncat pe trotuar si nici cotainerul blocului.

Mai ai posibilitatea sa iei legatura cu firme de constructii care te pot ajuta la debarasarea acestuia.

Mentionez faptul ca sunt amenzi foarte mari daca arunci molozul in locuri necorespunzatoare. Asigura-te ca apartamentul ramane iar gol .

 

8. MODIFICARI INSTALATII SANITARE SI ELECTRICE

Dupa ce apartamentul este complet gol, in functie de modul in care ai organizat echipele poti incepe modificarile la partea de sanitare si electrice.

Nu exista cine incepe primul: instalatorul sau electricianul?

Daca nu sunt multe modificari pot sa lucreze ambele echipe in paralel.

Daca sunt modificari masive, in functie de disponibilitatea lor, este bine sa vina pe rand, pentru a avea front de lucru.

Nu uita sa le pregatesti acestora un plan cu noile pozitii exacte ale sanitarelor , prizelor si circuitelor de iluminare ( acestea le vei primi de la designerul de interior in urma proiectului). Este importanta existenta acestor planuri deoarece asa eviti alte modificari ulterioare : economisesti bani.

9. VERIFICARE POZITII INSTALATII

Dupa modificarea completa si finalizarea lucrarilor de sanitare si instalatii electrice, obligatoriu ca aceastea fie verificate. Acestea trebuie sa fie in concordanta cu proiectul propus.

Daca toate pozitiile sunt corecte se va incepe partea de finisaje, conform proiect design interior.

10. START FINISAJE SI RESPECTA ETAPELE DE RENOVARE ALE UNUI APARTAMENT PREZENTATE

Asigura-te ca ai materialele necesare in apartament sau cel putin comandate in depozit furnizor. Poti sa stabilesti cu echipa de finisaje timpii cand acestea sa fie livrate ( pentru a nu aglomera apartamentul).

Aceasta etapa implica:

  • reparatii pereti
  • uneori este posibil sa fie nevoie de retencuirea acestora sau placare cu gipscarton
  • montaj plasa pereti / coltare
  • reparatii tavane / constructie tavane gipscarton
  • gletuire ( 2 sau 3 straturi in functie de situatie)
  • amorsare / zugravire / tapet / placare etc ( in functie de solutia proiectului de design interior)
  • placare baie : gresie si faianta

Ai rabdare cu aceasta etapa, deoarece va fi destul de lunga. Nu grabi lucrarile pentru a te asigura ca totul se executa corect.

 

Tu cum te-ai gandit sa procezi cand incepi o amenajare de interior? Care sunt etapele de renovare ale unui apartament  la care te-ai gandit?

Iti doresti un proiect creativ cu un designer de interior?

In proiectele Dizen Studio se regaseste minimalimul deoarece suntem pasionati de minimalism.

Tu ce stil preferi? Minimalism? Insemna ca esti Dizen!

Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!