DESIGN INTERIOR: MOBILIER MDF SAU PAL ( PARTEA 1 MOBILIERUL DIN MDF)
Salutare prieteni ai DIZEN-ului!
In absolut orice proiect de design interior, partea de mobiler ocupa un loc foarte important. Acesta este elementul geometric care ofera personalitate, dar reprezinta partea de depozitare mult cautata intr-un spatiu interior.
La finalul proiectului de design interior, pentru partea de dosar ce contine mobilierul propus, DIZEN ofera clientilor planse tehnice detaliate . Contacteaza-ne pentru un proiet de mobilier personalizat click aici.
Acesta este trimis echipei ce va executa mobilierul. Pe baza proiectului de mobilier detaliat se va realiza oferta de pret pentru realizarea acestuia.
Mobila custom de regula poate fi executata din MDF sau PAL . In momentul de fata exista si situatii, mai rare, in care clientii doresc mobilier din lemn masiv.
Toate materialele ofera atata avantaje, cat si dezvantaje.
Cel mai important este sa stabilesti inca de inceput care este obiectivul tau cu acel mobilier? Cat timp doresti sa il pastrezi? Astfel, la final sa te multumeasca rezultatul final.
Proiect design interior by Dizen Studio
Deoarece sunt foarte multe informatii de prezentat, am sa separ acest articol in 2 parti:
Partea 1: Mobilierul din MDF
Partea 2: Mobilierul din PAL
MDF-UL ( Medium Density Fiberboard)
Acest material a fost descoperit in anul 1924, de catre inventatorul american William Mason. Acesta a cercetat o perioada lunga de timp modalitatea de a utiliza aschiile lemnoase, aruncate de catre fabricile de cherestea.
Intr-o seara Mason a uitat sa isi inchida echipamentele , acestea functionand pe timp de noapte. Rezultatul fiind transformarea aschiilor lemnoase in placi subtiri si rezistente.
Astfel din acel moment, MDF-ul a inceput sa devin un material foarte utilizat in executia de mobilier.
Bineinteles, in timp, fibrele au fost tot mai mult curatate si rafinate. Astfel dupa procese mai lungi de imbunatatire al materialului, azi produsul finit sa reprezinte o placa compacta si rezistenta in timp.
Materialul MDF folosit acum pentru mobila este de mai multe tipuri:
MDF Vopsit
In acest caz suprafata bruta a materialului este bine slefuita pentru a fi cat se poate de fina. Ulterior se aplică 1-2 straturi de grund, care se slefuiesc după uscare. In faza finala se aplica emailul colorat mat sau lucios. In cazul variantei lucioase se pate oferi grad de luciu diferit .
Emailul are rezistenta foarte buna la umiditate, temperaturi ridicate si zgarieturi. Avantajul MDF-ului vopsit este ca poate fi fabricat intr-o gama foarte variata de culori ( Ral, NCS). Un motiv intemeiat pentru care in proiectele de design interior este atat de des folosit.
Avantaje: In cazul in care a fost zgariat poate fi revopsit. Alt avantaj este versatilitatea acestuia in realizarea unor forme complexe ale mobilierului.
MDF furniruit
Acesta se obtine prin aplicarea pe suprafata bruta a materialului a unei placi de lemn extrem de subtire care se lipeste cu adeziv. La finalul acestui proces suprafata se lacuieste.
Avantaje: Esenta lemnoasa aplicata pe placa de MDF ofera aspect de lemn natural.
MDF laminat
In acest caz peste placa de fibre lemnoase se aplica un strat de melamina si stratul decor. Stratul de melamina reprezinta adica imprimata de diferite modele si culori. De multe ori ati observat placi de MDF ce imita lemnul , metalul, cimentul, piatra etc.
MDF infoliat
Peste placa de MDF bruta se aplica o folie de PVC (folie plastifiata). Folia poate fi de grosimi variate, insa cu o diversitate la partea de finisaj : mat sau lucios, de diferite culori ( in general destul de limitate) sau cu model care reproduce textura lemnului.
Utilizarea mobilierului din MDF
Acesta material poate sa fie utilizate pentru absolut toate tipurile de mobilier.
Datorita faptului ca MDF-ul este de mai multe tipuri si prelucrat diferit , in functie de proiectul de mobilier, va fi nevoie sa adaptam si tipul de MDF.
Fiind un material cu un cost mai ridicat fata de pal, de cele mai multe ori il intalnim utilizat in bai, bucatarii, zone umede.
Avantajele mdf-ului:
rezistenta foarte dificata la umiditate si temperatura ( in special MDF-ul vopsit); rezistenta la umflare si incovoiere ( comparativ cu placile de PAL)
sub influenta aburului sau a umiditatii placa in sine nu se deformeaza
in cazul MDF-ul vopsit , suprafta acestuia daca se zgarie se poate repara. Tot pentru acesta, daca in timp clientul se plictiseste de o culoare, fronturile pot fi revopsite in culoarea nou aleasa.
MDF-ul vopsit ofera posibilitatea de a realiza un mobilier foarte bine customizat. Nu suntem limitati la taieturi, frezari in cant, forme in relieful frontului, taietura cantului la ce unghi dorim acesta fiind vopsit uniform.
pret mai mic fata de lemn
nu are defecte interne ( noduri / fisuri / crapaturi ) fata de lemn
izolare acustica
proprietati ecologice apropiate cu cele ale lemnului natural
rezistenta la ciuperci si germeni
Dezvantajele mdf-ului:
avand o densitate mai mare, mobilierul din MDF va fi mai greu fata de un mobilier din PAL
pretul ridicat
rezitenta in timp: se zgarie destul de repede
MDF-ului infoliat , in functie de calitatea acestuia, folosit in bucatarie datorita caldurii in anumite zone pot folia se poate deforma ( pot aparea bule)
MDF-ul laminat : cantul unei astfel de placi nu ofera garantie 100% de rezistenta la apa ( la pel ca si la PAL)
MDF-ul furniruit: finisajul acestuia fiind o foaie foarte subtire de lemn, la umiditate excesiva ( uitam un pahar la baza umed) se va pata.
Prelucrare mai costisitoare fata de PAL
Din MDF -ul laminat si infoliat nu poti realiza orice tip de mobilier
Ca si concluzie:
MDF-ul este un material foarte cautat si luat in considerare de catre clienti pentru executia mobilierului.
In proiectele de design interior, arhitectii prefera utilizarea acestui material datorita versatilitatii.
Acesta ofera un aspect unic, mai ales integrat cromatic si armonizat unitar cu intreg spatiul.
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa stii exact : Ce iti doresti ca si calitate? Ce buget de investitie ai? Cat de repede te plictisesti?
Nu uita:
IEFTIN SI RAPID = NU ESTE CALITATE
RAPID SI CALITATE = NU ESTE IEFTIN
IEFTIN SI CALITATE = NU ESTE RAPID
In proiectele Dizen Studio se regaseste minimalimul deoarece suntem pasionati de minimalism.
Tu ce stil preferi? Minimalism? Insemna ca esti Dizen!
Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!