Autorizația de Demolare – Ghid Complet

Autorizația de Demolare in proiectul de design interior – Ghid Complet

Autorizatia de demolare in proiectele de design interior este un subiect foarte discutat cu toti clientii.

Visezi la un spațiu interior modern, dar realitatea te lovește cu o cladire veche sau recent construita unde doresti sa faci anumite demolari? Vrei spatii mai deschise si visezi sa dispara cativa pereti? Sau vrei sa maresti goluri de usa?

Nu te descuraja! Totul este rezolvabil. Esențial este dobândirea unei autorizații de demolare. Află tot ce trebuie să știi despre autorizația de demolare în acest articol detaliat, conceput special pentru a te ghida prin procesul obținerii ei.

În acest sens, art. 8 din  Legea 50/1991  privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede că:

Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parţială sau totală, a construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, închiderea de cariere şi exploatări de suprafaţă şi subterane, precum şi a oricăror amenajări se fac numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare obţinute în prealabil de la autorităţile prevăzute la art. 4.”

In cazul multor proiecte de design interior, clientii solicita demolarea unui sau mai multor pereti, insa omit pasii si riscurile la care se expun. O firma de design interior sau un arhitect de interior poate respecta cerintele clientilor intr-un proiect : largiri de goluri sau pereti pentru demolare.

Insa, responsabilitatea clientului este sa colaboreze cu firme de specialitate ( arhitectura si structura ) pentru obtinerea autorizatiilor. Toate aceste cerinte trebuie autorizate, inainte de finalizarea proiectului de design interior . Ulterior se va putea trece la partea de implementare, un pas foarte important este sa intervina un inginer de structuri pentru a face o expertiza.

Un arhitect sau designer de interior nu este responsabil pentru a obtine aceste autorizatii,

Ce este autorizația de demolare?

Conform Legii 50/1991, autorizația de demolare este un document esențial pentru demolarea parțială sau totală a clădirilor, anexelor sau amenajărilor. Fie că dorești să construiești o nouă casă sau să reamenajezi spațiul existent, obținerea acestei autorizații este OBLIGATORIE.

LINK LEGE nr. 50 din 29 iulie 1991

Obținerea autorizației de demolare:

Procesul de obținere a autorizației de demolare implică mai mulți pași:

Documente necesare:

    • Cerere tip pentru emiterea autorizației de demolare
    • Dovada achitării taxei de emitere
    • Copie a certificatului de urbanism și fișele tehnice aferente
    • Avizele, acordurile și actele administrative solicitate prin certificatul de urbanism
    • Copie legalizată a dovezii titlului de proprietate
    • Certificat de atestare fiscală privind valoarea impozabilă a imobilului
    • Proiect pentru autorizarea lucrărilor de demolare (D.T.A.D.)

Depunerea documentelor:

    • Documentele se depun la primăria locală competentă, în funcție de locația imobilului.

Emiterea autorizației:

    • Autoritatea competentă analizează documentele și emite autorizația de demolare în termenul legal.

Când nu ai nevoie de autorizație de demolare?

Aceste situații sunt cele prevăzute art. 11 alin. (1) din Legea 50/1991 se pot executa, în absența autorizației de demolare, unele lucrări și asupra acestor categorii de imobile, în anumite situații .

Textul de lege enumeră anumite lucrări care se pot executa fără autorizație, sub condiția nemodificării structurii de rezistență și/sau aspectului arhitectural al construcțiilor precum:

  • reparaţii la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate
  • reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora;
  • reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară și/sau exterioară;
  • reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit şi ale coşurilor de fum aferente;
  • tencuieli, zugrăveli, placaje şi alte finisaje interioare, precum şi pardoseli interioare;
  • reparaţii la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
  • reparaţii sau înlocuiri la instalaţiile interioare, precum şi reparaţii la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii;
  • montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;
  • lucrări de întreţinere curentă, întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente;
  • schimbarea de destinaţie, numai în situaţia în care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrări de construire/desfiinţare pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare, cu încadrarea în prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate.

 

Atenție!

Excepțiile de la obținerea autorizației se aplică doar în anumite condiții specifice. Consultați legea sau un specialist pentru a vă asigura că vă încadrați în prevederile legale.

 

Sancțiuni pentru demolarea neautorizată:

Efectuarea lucrărilor de demolare fără autorizație, când este obligatorie, se sancționează cu amendă conform legii . Atunci când obținerea acesteia este obligatorie potrivit legii, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 100.000 Lei.

 

Obținerea autorizației de demolare este un proces esențial pentru a te asigura că respecți legislația în vigoare și pentru a evita sancțiunile. Acest articol ți-a oferit o imagine de ansamblu asupra procedurilor și a excepțiilor de la obținerea autorizației.

Te-ai gandit la pasii pentru autorizarea peretilor demolati in proiectul tau de design interior?

Iti doresti un proiect creativ cu un designer de interior Cluj?

In proiectele Dizen Studio se regaseste minimalimul deoarece suntem pasionati de minimalism.

Tu ce stil preferi? Minimalism? Insemna ca esti Dizen!

Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!

#dizenstudio

#designinteriorcluj

#interiordesign

#dizeninteriordesign

#dizenatelierdeinterioare

#designinteriorcluj

#designinterior