TOP GRESELI CAND CUMPERI O CASA SAU APARTAMENT

TOP GRESELI CAND CUMPERI O CASA SAU APARTAMENT

Salutare prieteni ai DIZEN-ului!

Doresc sa va impartasesc mai multe idei , chiar si de design interior, care sa va ajute sa luati decizii cat mai corecte pentru voi. In momentul cand veti hotara sa achizitionati o casa sau un apartament ( si nu doar ). In urma multor intalniri la birou cu clienti interesati sa colaboram pentru realizarea unui proiect de design interior, am decis sa scriu acest articol.

Nu am sa vorbesc multe despre design interior, dar as vrea sa te intreb: care a fost cel mai important aspect al apartamentului tau sau al casei atunci cand l-ai cumparat ( sau ai inchiriat)?

Mai jos am sa marchez principalele elemente de care trebuie tinut cont cand doresti sa cumperi o proprietate.

01. ZONA DE INTERES ( LOCALIZAREA SPATIULUI)

Orice proprietate achizitionata, reprezinta o investitie ( fie aceasta achizitionata cu un credit sau nu), fie ca ulterior investesti in design interior sau nu.

Indiferent de suma de bani investita, acea proprietate este bine sa iti ofere un confort maxim: usurinta in deplasare, sa ai in apropiere zone de interes, hipermaket, piata, parc, sala de sport, mijloace de transport ( bus / metrou), zona de agrement, banci, scoli etc. Fiecare dintre aceste elemente va aduce valoare investitiei de-a lungul anilor .

Cat timp faci pana la munca?

Cat timp iti va lua pana la statia de autobus?

Ai uitat sa cumperi cateva alimente, cat timp iti va lua sa mergi sa le achizitionezi?

Trebuie sa urci in masina sa poti merge dupa o paine?

Unde faci sport?

Vrei sa faci o plimbare 30 de minute in parc? Cat timp iti va lua sa ajungi?

……lista cu intrebari o putem continua…..

Intrebari foarte banale, insa trebuie luate bine in calcul. Aceste aspecte vor salva mult timp din viata noastra pe care il putem aloca altor activitati.

Tentatia este sa alegem proprietati cat mai accesibile la pret ( si inteleg la modul in care se dezvolta piata imobiliara). Preturile accesibile insa sunt amplasate in suburbii. In aceasta situatie, reducem costurile materiale, insa vom plati cu timpul nostru pentru multi ani.

Daca aveti posibilitatea, va recomand sa alegeti proprietati in oras, deoarece timpul il vom putea valorifica de-a lungul anilor.

02. SUBESTIMAREA COSTURILOR PENTRU RENOVARE

Apartament in bloc vechi? In bloc nou? Design interior? Amenajare?

Indiferent care solutie o alegem, vom avea nevoie de bani de renovare / design interior ( evident bugetul se va stabili in functie de design-ul de interior dorit).

COST APARTAMENT + COST RENOVARE = ACHIZITIA FINALA

Este bine sa stii ca o renovare si executia unui proiect de design interior poate dura: in medie de la 2 luni la 4 luni sau chiar mai mult. ( in functie de: suprafata, complexitate, echipa de executie, comenzi si achizitii facute din timp la furnizori, bugetul alocat total sau etapizat al clientului etc. )

Tine obligatoriu cont de costurile renovarii, pentru a avea satisfactia noului spatiu achizitionat. Manopera echipelor de executie ( finisaje, instalatii electrice , termice, modificari dorite) care este costisitoare daca doresti calitate.

Costul materialelor, finisajelor, mobilierului etc. toate adunate la final vor genera o suma de bani suplimentara EXTRA, fata de costurile de achizitie.

03. LOCULUI DE PARCARE

Nici nu stiu daca este bucurie sau tristete faptul ca inca mai exista persoane care nu au masina. Stiu doar ca sunt mai putini stresati in unele situatii. Sigur nu vor fi interesate sa achizitioneze loc de parcare.

Insa daca in timp vor achizitiona o masina? Ce se va intampla?

Eu am masina de multi ani si este important sa stiu unde pot sa parchez masina cand ajung acasa.

Asigura-te de faptul ca locuinta iti pune la dispozitie si loc de parcare. Masina este un confort , util pentru toata lumea, dar mai ales cand discutam de o familie cu copii.

04. SA PRIVITI IN PERSPECTIVA DEZVOLATAREA ZONEI

Cand achizitionezi o proprietate este bine sa iei in calcul faptul ca noi ca si oameni ne schimbam in timp.

Sa presupunem ca esti student/a…sau…ai 28 de ani si nu te afli intr-o relatie…sau ai 28 de ani si te afli intr-o relatie dar inca nu stii cat de stabila…. Posibil esti inca in perioada cu multe iesiri in oras…insa nu va fi permanent…poate mai tarziu ajungi sa ai o familie….scenariile sunt infinite cu cate se pot intampla intr-o viata. Ceea ce vreau sa iti spun la acest capitol este faptul ca merita sa faci un efort sa cumperi din prima un apartament cu 2 camere, in locul unei garsoniere, un apartament cu 3 camere, in locul unui apartament cu 2 camere…etc, in functie de potentialul financiar, deoarece in timp va aduce doar avantaje, fie ca tu o sa locuiesti acolo (o sa ai un apartament spatios), fie la inchiriere ( venit pasiv), fie ca il vei vinde ( faci alte investitii).

05. LUMINA IN SPATIUL INTERIOR ( POZITIA / ORIENTAREA SPATIULUI)

Foarte pe scurt:

SUD, SUD-EST, EST

Livingul, bucataria, locul de luat masa ( zona de zi ) trebuie intotdeauna orientate spre aceste puncte cardinale.

NORD

Hol, baie, dressing, zone depozitare. Nu avem nevoie de lumina constanta sau puternica. In unele cazuri spre nord mai putem include si bucataria ( situatii in care nu petrecem prea mult timp, nu ne deranjeaza faptul ca este mai racoroasa si nu foarte luminoasa).

EST, VEST

Dormitorul ( zona de noapte ). Aici in functie de preferinta fiecaruia vom putea alege cand dorim sa avem lumina mai puternica, dimineata sau seara.

Spre exemplu, apartamentul meu, situat in Cluj-Napoca ( zona Gheorgheni) are o dispozitie liniara a spatiilor pe fatada blocului, situat la etajul 3. Atat livingul, bucataria cat si dormitorul sunt orientate spre Est. Dimineata este o placere sa ma trezesc, intr-o atmosfera luminoasa, plina de energie si viata ( fie vara , fie iarna) si sa imi incep ziua.

Nivelul la care se afla spatiul este direct proportional influentat cu cantitatea de lumina. Incepem cu parterul si urcam restul etajelor, cu cat ne inaltam mai mult, avem mai multa lumina…deci SUUUS TOT MAI SUUUS!

06. BALCONUL / TERASA

Ma bucura enorm pentru faptul ca in ultima perioada am avut ocazia de a realiza proiecte de design interior la apartamente cu spatii generoare alocate balcoanelor / teraselor.

Acest spatiu valoros existent atat la un apartament cat si la o casa, trebuie luat in calcul ca fiind obligatoriu. Nu ne dam seama cat de tare ajuta la sanatatea noastra mintala, sa ne relaxam, ne detensioneaza in momente de stress, dar este si un spatiu de socializare perfect.

Alegeti apartamente cu balcon mare, ideal partial acoperit si partial in aer liber. Propun ca in design-ul teraselor, design -ul balconului, sa se includa o bancheta , masa cu scaune, zona de relaxare cu familia sau prietenii, chiar si o zona unde sa se poata face plaja etc.

08. VECINATATEA / PRIVELISTEA / ZONA VERDE / GRADINA

Tu ce vezi sau ai vrea sa vezi de pe fereastra casei sau apartamentului tau?

Recomand distanta intre cladiri, astfel ai intimitate.

Mai mult, in functie de zona aleasa, am sa iti dau o lista cu elemente din care sa poti alege ( ideal cat de multe), astfel sa le poti vedea cand privesti pe fereastra: sa vezi o strada frumoasa linistita, un parc, o alee frumoasa cu verdeata, un deal, o padure, cat mai mult din cer ( iti da o stare de liniste), un ansamblu cu multe care frumoase in departare, cat mai multa natura, priveliste spre un lac ( am avut un astfel de proiect, este superb).

Cum va spuneam mai sus, apartamentul meu este situat la etajul 3. Fata de blocul din fata sunt undeva la 70 m, cand stau pe canapea in living am o deschidere spre cer de 80%, in partea dreapta cum privesc pe fereastra livingului am o strada bordata stranga – dreapta cu multi copaci, in partea standa a ferestrei ansablu liniar de case. Pot sa spun ca iubesc aceste elemente sa le am in jurul meu.

Ca si concluzie, te rog sa iei in calcul acest aspect cand cumperi un apartament / casa.

09. VENTILATIA IN BAIE

Ideal la un apartament , mai ales daca ne ocupa si de design-ul interior, este sa avem la baie si la camara o fereastra care sa permita ventialtia naturala. Din pacate, dezvolatorii imobiliari nu prea tin cont de acest aspect. Este un detaliu foarte important. Astfel te rog sa iei in calcul acest aspect cand cumperi un apartament / casa daca ai posibilitatea.

10. SPATIUL DE DEPOZITARE ( TIP CAMARA / DRESSING / ZONA TEHNICA)

O alta caracteristica in designul de interior este sa stim cum organizam si unde depozitam o multime de lucruri necesare intr-o casa.

Cand esti in cautarea apartamentului sau al casei? Daca ai posibilitatea incearca sa alegi spatii ce sa includa incaperi de tip camara sau dressing. Prin existenta acestora, vei putea salva mult spatiu din restul incaperilor.

De exemplu: CAMARA: aici poti pozitiona centrala termica – salvezi spatiu in bucatarie, poti depozita alimente, poti depozita electrocasnice mai mici sau mai mari, poti include chiar masina de spalat haine ( salvezi din spatiul de la baie) etc.

Intr-o camera de tip DRESSING: poti organiza amenajarea camerei open space, cu rafturi / tije umerase cum doresti tu, poti depozita masa de calcat, poti depozita uscatorul de haine, etc. Sunt doar cateva exemple, care te vor ajuta in designul de interior si la organizare.

Contacteaza DIZEN STUDIO pentru toate proiectele tale de design interior si te asiguram ca limita de timp impusa de tine va deveni prioritatea noastra!

dizen-design-interior